Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Традиционни странджански гозби

Странджанската кухня е прочута с вкусните си и неповторими в своята местна специфика ястия. Освен че е разнообразна и много здравословна, тя е важен елемент от екзотичния и привлекателен образ на Странджа планина. Екологичните местни продукти осигуряват на готвачите съставки за различни, наистина чудесни ястия.

Повечето от гозбите, които странджанката приготвя са изключително лесни и не изискват много време. През лятото преобладаващи са разхладителните напитки и ястия - ошаф, таратор, мляко и др. Често са използвани и прочутите деликатеси като солен бут, сланина, странджанско дядо, саздърма и др. По-голямата част от ястията се приготвят направо в жарта, на дървен шиш или в тава. Към повечето от тях се прибавят и различни подправки като  гьозъм, мащерка, градинска и овчарска мерудия, чубрица, люта чушка, стрит или счукан черен или червен пипер.

Хлябът е основна храна. Омесването му в миналото става в специални големи дървени съдове. И до днес в много от къщите те се използват за приготвянето на вкусни домашни питки.

За подслаждане най-често се употребява прочутият странджански пчелен мед.

За дългите зимни дни странджанските домакини старателно приготвят туршии от зелени домати и зелени чушки, кисело зеле.

Туристите-гастрономи могат не само да се насладят на вкусните традиционни ястия, но и да се включат в тяхното приготвяне.

От тестените храни емблематични странджански специалитети са:

 • Зелник – приготвя се от точени кори като между тях се поставя плънка от сирене и яйца с лапад, щир, лобода и др.,наричани в Странджа “зеллье” – зеленина, откъдето идва и името “зелник”. Всяка домакиня използва различни подправки и различно “зеллье”, а това прави от всеки странджански зелник различен и неповторим по вкусовите си качества деликатес.
 • Качамак - приготвя се от царевично брашно, сирене и пиперена сол и се запържва със сланина.
 • Триеница – с навлажнени ръце се стрива брашно на равномерни топчета колкото трохи, пускат се във вряща вода, след което се запържват с олио и червен пипер. Обикновено се яде с “разсолова чорба” (чорба от туршия домати и чушки).
 • Юфка - приготвя се от тесто, което включва прясно мляко, яйца, брашно и сол. От готовото тесто се точат тънки кори, изсушават се на слънце и след това се натрошават.
 • Катми - приготвя се гъста каша от брашно, сол, хлебна сода и вода. Пекат се в пръстен съд – сач, който се намазва със сланина преди всяка следваща катма.
 • Тиквеник - вид баница, която се приготвя с настъргана тиква и орехи.

Странджа е особено популярна с ястията и мезетата, приготвени от свинско месо:

 • Етърник - основният продукт за направата на етърници е свински черен дроб. Отново домакините са тези, които с предпочитаните от тях подправки правят от всеки етърник истински шедьовър на гастрономичните изкушения.
 • Бахур - приготвя се от свински бял дроб, бъбреци, сърце
 • Пихкья (пача) - сваряват се свинската глава и  крака, обезкостяват се и заедно с бульона се оставят на много студено, докато се получи гъста желирана маса. Основна подправка за това ястие е чесъна.
 • Свински бут - бутовете  се изкисват от кръвта цяла нощ и след това обилно се осоляват. Слагат се на дъното на голяма дървена каца. През пролетта се изваждат и се окачват на проветриво място. Най-често тънко отрязаните парченца месо се ядат в сурово състояние, пекат на жар, или се пържат с яйца.
 • Осолена сланина - използва се като добавка към някои ястия, пече се на шиш или се яде в сурово състояние.
 • Странджанско дядо - пълни се предварително почистения стомах на прасето със свинска кайма, като отворът се зашива с игла и конец. Осолява се 40 дни и се затиска с камък. Когато изсъхне добре е готов за консумация. Чудесно мезе!

Лопушка

Лопушката е особен местен специалитет. Речната риба, след изчистване, се смесва с богата смес от нарязани кромид, сланина, домати, червен пипер, гьозъм. Всичко това се разбърква добре и се увива в листа от лопушка, завързва се и се зарива в гореща пепел, върху която се застила жар. Пече се около 4 часа.

Ако сте били в Странджа и не сте опитали този фантастичен вкус, по-добре потърсете възможност да запълните пропуска си!

Последна актуализация на 11.09.2015