Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Малко Търново и "Фондация за развитие на Малко Търново" - Малко Търново и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Църква Света Троица

Католическата енория в Малко Търново има 140 годишна история. След приемането на Унията със Светия престол през 1860 година, към която се присъединяват и малкотърновци, в градчето за първи път започва богослужение на български език, за първи път се отдава почит на славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий.

Първоначално служението се извършва в приспособен набързо параклис. По спомени на съвременниците, наподобявал по-скоро на Витлеемската пещера, в която се родил Исус Христос.

Веднага се открива и българско католическо училище, в което се обучават бедните българчета – православни и католици.

През 1868 година католиците започват изграждането на свой храм. Съгражда се първата католическа църква в Малко Търново “Св. Петка”.

От 1884 година служението в храма и грижите за училището и енорията са поверени на Адрианополската мисия на Отците Възкресенци.

Обществото на Отците Възкресенци се заражда сред полската аристократична емиграция във Франция. Основателят Богдан Янски е близък приятел с Адам Мицкевич и Шопен. Янски умира много млад - на 33 години, но обществото, основано от него, се разраства и Отците Възкресенци изграждат мисии в поробена България – създават български училища, градят църкви, изграждат печатница в Одрин, която издава стотици книги на български и европейски автори, изпращат ученолюбиви бедни българчета в най-реномираните европейски университети.

Много младежи от Малко Търново завършват Българокатолическата гимназия в Одрин, висши учебни заведения в Европа и участват в изграждането на младата българска държава, като създават своеобразен мост между България и Европа.

Около 1928 год. църковната сграда в Малко Търново започва да се руши и през януари 1929 г. енорийският съвет взема решение да спре черкуването в нея. След дългогодишни битки с различни институции, на 10 август 1931 год. се полага основния камък на настоящата енорийска църква “Света Троица”. Освещаването на строежа се извършва на 28 август 1931 год.

Средствата за строежа на храма са събирани от дарения – от частни лица, организации от България и чужбина, от бедни и богати.

Проектът на църквата е изработен от българинът арх. Славов с финансовата помощ на Монсеньор Ронкали. В изграждането на храма с доброволен труд участват и всички енориаши – от децата до старците.

За три месеца черквата е издигната. Иззидана е според местните строителни традиции от ломен камък, тухли и бетон. Размерите й са: дължина 30 м, широчина 14 м, височина 10 м. Издигната е на най-хубавото високо място в Малко Търново.

През лятото на 1932 г. са поставени прозорци с железни рамки и започва изграждането на високата камбанария, която е довършена през 1934 г.

До 1944 год. свещениците Отци Възкресенци и енориашите не  успяват да довършат вътрешната уредба, да измажат фасадата. С идването на комунистическата власт през 1944 год. замира и дейността в енорията – закрито е училището, отнети са всички имоти на църквата, прекратена е дейността на двете просветно благотворителни дружества, на кооперацията.

През 1993 год., след политическите промени в България, отново се разпалва искрата на духовния живот. С доброволния труд на енориашите и със средства на дарители започва реставрацията и доизграждането на църквата, което продължава и до днес: реставрират се иконите, които са пренесени в Малко Търново от адрианополската църква “Св. Св. Кирил и Методий”; реставрира се и иконата на Ченстоховската Света Богородица, Покровителка на единството на християните.

През 2000 год. епископ Христо Пройков провъзгласява църквата “Света Троица” за място за юбилейно поклонение.

На 25 май 2002 год., при визитата си в България, Папа Йоан Павел II коронясва иконата на Ченстоховската Света Богородица.

Стотици поклонници от България и чужбина идват да се помолят в храма “Света Троица”, светилище на Малкотърновската Богородица, Покровителка на единството на християните.

Последна актуализация на 11.09.2015